середа, 24 січня 2018 р.

“Пісні, опалені війною” Позакласний захід з історії України










“Пісні, опалені війною”
Позакласний захід з історії України






Підготувала:
викладач суспільних дисциплін Журабіцька Л.М.







Тема: “Пісні, опалені війною”.
Мета: ознайомити учнів з історією Великої Вітчизняної війни та пісня­ми фронтових років, коли і за яких обставин вони були написані; фор­мувати в учнів вміння самостійної пошукової роботи, вміння аналізу­вати, критично оцінювати, узагаль­нювати та синхронізувати історичні події; виховувати в учнів любов до Батьківщини, патріотизм, націо­нальну самосвідомість, почуття по­ваги та вдячності учасникам Вели­кої Вітчизняної війни.
1-й учень.
Давно мовчать гарматні жерла,
гарячі кулі одсвистали,
та пам'ять тих років не вмерла, –
вона зійшла на п‘єдестали.
2-й учень.
Народжена в смертельнім герці,
живе у бронзі і граніті,
живе у кожнім чеснім серці,
лунає скрізь по білім світі.
3-й учень.
Ніч з 22 на 23 червня 1941 року... Темінь... Туман... Ти­ша...
4-й учень.
Чотири години п‘ятна­дцять хвилин... І раптом...
Грім. Гуркіт. Вибухи. Дим пожеж. Крики поранених, плач дітей і жі­нок. Стогін самої землі.
Звучить мелодія   пісні   “Священная война.
5-й учень.
Історія цієї пісні дуже цікава її написав ще до початку війни Василь Лебедев-Кумач на прохання редактора музичних радіо­передач Всесоюзного радіо.
24 червня 1941 року слова дописа­ної пісні були надруковані в цент­ральних газетах “Известия та “Красная звезда.
На четвертий день вій­ни композитор Олександр Олександров написав музику на ці вірші.
Пісня зазвучала у виконанні Червонопрапорного ансамблю Червоної Армії. Пісня “Священна війна” ста­ла музичним символом Великої Віт­чизняної війни.
1учень.
Важкі воєнні дороги. У мороз і спеку, дощ і завірюху, по­лем, лісом, переліском, болотом.. До середини 1942 року наші війська змушені були відступати під шале­ним натиском фашистів. А по­тім... Сталінград... Ворог був зу­пинений. І почався шлях радян­ських військ на Захід.
Про тяжкий шлях солдат розповіла пісня “Эх, дороги”.
Учні виконують пісню.
2учень.
Пісні воєнних років передають трагізм того часу, оспіву­ють героїзм радянського народу, мужність воїнів Червоної Армії, їх безмежну любов до Батьківщини та їх прагнення якомога швидше здо­лати фашизм.
Дуже популярною в роки Великої Вітчизняної війни була пісня “Катюша”. Але мало хто знає, що ця пісня була написана ще у 1938 р. Матвієм Блантером на сло­ва Михайла Ісаковського.
“Катюша” – пісня про вірність і любов, написана в ті далекі роки, коли ситуація на кордоні була пред­метом загальної уваги. Проблеми СРСР з Польщею, Румунією, Чехословаччиною та Японією не дава­ли спокою у прикордонних ра­йонах.
У роки Другої світо­вої війни “Катюшу» крутили не тільки в радянських військах, вона стала гімном італійських партизан, у Болгарії її використовували як па­роль підпільники, а у Франції співа­ли учасники руху Опору. “Катюшу” знали навіть у Японії.
3-й учень.
Ішов другий місяць війни. Фашисти блокували порти країни на Чорному, Балтійсько­му, Білому та інших морях. Багато робіт у портах виконували мирні жителі. Серед тих, хто допомагав у Ленінградському порту, був ком­позитор Василь Соловйов-Сєдой. 20 серпня 1941р. увечері після ро­боти стомлені ленінградці почули звуки гармоніки на одному з кораблів на рейді. Це надихнуло компо­зитора написати пісню про моряків. Разом із поетом Олександром Чуркіним вони написали пісню, яка для них самих стала прощанням із рід­ним Ленінградом.
Звучить пісня “Вечер на рейде”.
Людям пісня сподо­балася. Вона створила новий образ “колективного ліричного героя”
4-й учень.
Про те, як з‘явилася “Пісня про Дніпро”, згадує її автор Євгеній Долматовський: “Холодної осінньої ночі 10 жовтня 1941 року я переправлявся через Дніпро в ра­йоні Канева. Місцеві жителі допо­могли нам обсушитися, нагодували. Гіркі слова “Ой Дніпро, Дніпро” звучали тут серед жінок і в розмовах партизан. Я не зміг їх забути, вони були схожі на видих, стогін. І я поніс їх далі, на схід, до лінії фронту…”
Чернетка поета попов­нювалася віршами про Дніпро, Україну. У тилу автор зустрівся з Та­рапунькою і Штепселем –україн­ськими гумористами Ю. Тимошенком і Є. Березіним. Вони по­знайомили поета з українським композитором Марком Фрадкіним. Після двох днів спільної роботи во­ни створили пісню. А через кілька днів відбулася прем‘єра. І ось... піс­ня виконана... Але в залі тиша... Ні оплесків, ні слів... Раптом люди по­чали вставати, а пісня зазвучала знову і знову.
Звучить “Пісня про Дніпро”
5-й учень.
Улистопаді 1941р. у фронтовій землянці біля Москви (вірогідно, на 20-му кілометрі Мін­ського шосе) військовий кореспон­дент Олексій Сурков писав листа дружині – де знаходиться, про що думає, яка погода, становище на фронті. Слова, що лягали на папір, стали рядками вірша “Землянка”.
А вже на початку 1942 р. композитор Костянтин Листов написав до цього популярного серед солдатів вірша музику. Пісню виконали по радіо, її заспівали і на фронті, і на окупованій території, і в тилу. Бо була вона такою щирою, теплою, лагідною, чистою.
Виконується пісня “В землянке”.
Ця пісня стала символом мужності й стійкості наших воїнів, їх душев­ної величі і вірності Батьківщині.
1-й учень.
Уроки війни всюди було запроваджено затемнення. Ні­де не горіло світло, вікна щільно за­кривались, навіть автомобілі і потя­ги рухались, не вмикаючи фар, щоб ворожі літаки не знайшли цілі. У 1942 р. поет Михайло Ісаковський надіслав композитору Матвію Блантеру вірш “Огонек”. Невдовзі заявилася і пісня. “Вогник” став символом стійкості й вірності, не­зламності нашого народу.
Виконується пісня “Огонек”
2-й учень.
Композитору Марку Фрадкіну, який пройшов з боями від Дніпра до Сталінграда, а потім назад – на захід – тисячі кілометрів, сподобався вірш Євгена Долматовеького “Танці до ранку”. Так з‘явилася пісня “Случайный вальс”.
Виконується пісня “Случайный вальс”.
Багато пісень було написано в роки Великої Вітчизня­ної війни. Багато їх про війну було створено і в повоєнний час. Вони, подібно до книг і пам’ятників, увіч­нили героїчний подвиг нашого на­роду у воєнні роки.
1-й учень
Дай, Боже, не чути нам грому гармат,
Нехай не доводиться юним вмирати.
Щоб мирно й щасливо служив наш солдат,
Хай в тузі не плаче зажурена мати.
І в наш неспокійний знедолений час
Проходять і будні, і свята.
Дай, Боже, шоб добре жилося у нас,
Щоб щастя й добро тільки знати!
І, як нам не тяжко, на рідній землі,
Долаючи всі перешкоди й тривоги,
Упевнено й чітко вперед нам іти,
Як тому солдату до Перемоги!

Учні і гості разом виконують пісню “День Победы.
Учні вітають запрошених ветеранів та  учасників Великої Вітчизняної війни квітами.


Немає коментарів:

Дописати коментар